Menu Close

Ką pasėsi – tą ir valgysi

Jau ne vienerius metus Vilniaus lopšelio-darželio „Sveikuolis“ vaikai džiaugiasi pačių užaugintomis daržovėmis, vaisiais, prieskoninėmis žolelėmis bei vaistažolėmis. Darželio ugdytiniai pratinami maitintis sveikai. Vaikai valgo ekologiškai užaugintą maistą, o ugdymo įstaigos specialistai ir pedagogai rūpinasi, kad jie gautų visų reikalingų medžiagų, o mityba būtų subalansuota. Tačiau tai  ne viskas – šiandien vaikai gali patys pasisodinti daržovių, užauginti jas, o vėliau jomis pasimėgauti.

Lauke turime savo eko-darželį. Užsiauginome agurkų, pomidorų, cukinijų, špinatų, paprikų, svogūnų, ridikų, salotų. Drauge su vaikais renkame derlių ir mėgaujamės pietų metu. Taip pat auginame ir petražoles, braškes, žemuoges. Šiuo metu dar auga  morkos, o netrukus ragausime obuoliukus ir kriaušes.

Bene smagiausia dalis, kad visame šiame procese dalyvauja ir patys vaikai. Taip jie mokosi daržininkystės, sodininkystės, mat patys gali pasodinti ir pasėti prieskonius, daržoves ir vaisius.

Šiandien galime pasidžiaugti 2,700 kg. sveriančia mūsų užauginta cukinija!

Gr. „Saulutė“ jau ne pirmus metus tęsia projektą „Nuo sėklytės iki obuoliuko“. Grupės vaikai cukinijos augimą stebėjo ir prižiūrėjo nuo sėklytės, kol pilnai užaugino ir nuėmė derlių. Na, o šiandien, vaikai kartu su priešmokyklinio ugdymo mokytojomis Natalja Rubcova ir Jelena Azarenko bei  visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Jolanta Seniuc sugalvojo iškepti „Sveikuolių“ picą ir pavaišinti darželio vaikučius!

Dalinamės receptu:

Picos padui reikės:

Cukinija – 2,700 kg.

Kiaušiniai – 2 vnt.

Alyvuogių aliejus – 2 a. š.

Avižinių dribsnių miltai – 2 v. š.

Sūris „Džiugas“, „Guoda“ – 2-3 v. š.

 

Priedai:

Sūris „Mozarella“

Pomidoriukai

Paprika, druska

Provanso žolelių prieskoniai

Bazilikas

Žiupsnelis džiaugsmo 

                                          SKANAUS!