Menu Close

Kaip kepama tikra dzūkiška (babka) bobą?

Šiandien priešmokyklinio amžiaus vaikai kartu su lietuvių kalbos mokytoja kepė tikrą dzūkišką (babką) bobą – neįprastą lietuvišką desertą.

Grikinė boba (babka) tai dzūkų apeiginis kepinys. Yra gerai žinoma, kad pietrytinės Lietuvos smėlynuose visada labai gerai augo grikiai, tad įvairūs grikiniai patiekalai šiame krašte buvo ir yra dažni. Grikinę babką dzūkai mėgo kepti įvairioms šventėms, laukdami pačių garbingiausių svečių. Dar ir šiomis dienomis. Dzūkijoje vyksta babkos kepimo varžybos, rungiantis kurios šeimininkės babka bus gražesnė, saldesnė, skanesnė ir margesnė.

Pagaliau ir mūsų babka iškepė. Pavyko idealiai. Kai kepinys kyla, pluta kartais plyšta. Tuomet šeimininkės sako – nusišypsojo. Mūsų babkos šypsena gana plati ir smagi.

Sotų ir gardų skanumyną mes nešime ir vaišinsime  rytoj draugus iš Vilniaus lopšelio-darželio „Varpelis“.

Iškepti babką jums reikės:

500 g. – grikių miltų

500 ml. – pieno

0.5 stiklinės – grietinės

1 šaukštelio – sodos

2 – kiaušinių

200 g. – sviesto

GAMINIMO EIGA

Mediniu šaukštu išmaišykite kiaušinius su cukrumi. Į gautą masę supilkite ištirpintą sviestą ir pamaišykite. Tuomet įmaišykite 500 ml. pieno ir supilkite miltus. Dar kartą viską gerai išmaišykite.

Galiausiai, 0,5 stiklinės grietinės sumaišykite su soda, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą sudėkite į riebalais išteptą skardą ir kepkite vidutinio karštumo krosnyje apie 1 val.